Избрани Новини

Йордан Кисьов е носител на Националната награда за живопис "Вл.Димитров-Майстора"

Днес се навършват 139 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора.

На 1 февруари в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ се състоя деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на Кюстендил в културния живот на страната.
Цветя бяха поднесени пред паметника на художника от областния управител Виктор Янев, кмета  Петър Паунов, зам.кметовете Росица Плачкова, Надя Каратова и Светослав Василев, председателя на Общинския съвет Кюстендил Михаела Крумова и директора на Художествена галерия "Вл.Димитров-Майстора" Валентин Господинов.
След уводното слово по повод рождението на гениалния български художник, произнесено от директора на Художествената галерия, бе обявено името на новия лауреат на наградата. Това направи председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, след като представи комисията и номинираните художници.
Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" за 2021 година. Той бе удостоен със статуетка, връчена му от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов и парична награда в размер на 7 000 лева, подсигурена от Министерството на културата, Община Кюстендил и Съюза на българските художници.
От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.
По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби бяха показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.
В залите на галерията посетителите могат да разгледат още представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.
В 13:30 ч. участниците в честването посетиха къща-музей „Владимир Димитров - Майстора“ в с.Шишковци, където бяха поднесени цветя пред паметника на художника.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов