Избрани Новини

Неутрализирана е международна организирана престъпна група за трафик на хероин

Акцията е проведена от служители на ГДБОП, с участието на представители на ДЕА, под ръководството на Спецпрокуратурата

Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA, извършиха съвместни действия по разследване на международна организирана престъпна група за трафик на наркотици (хероинот Турция през България към САЩ, с участието на български граждани.

Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на Република България и Република Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ.

В хода на съвместните действия на територията на България бяха извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са шест лица - двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.        

Сред задържаните българи е лице многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

В изпълнение на принципите на чл.3 и чл.4 от НК, Специализираната прокуратура  наблюдава досъдебното производство, образувано на 07.01. 2021 г. за престъпление по чл.321,ал.3,вр.ал.2 от НК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов