Избрани Новини

Стартира приемът по подмярка 5.1 за повишаване на биосигурността в стопанствата

Бюджетът е от 23,5 млн.лева

С бюджет от 23,5 млн.лв. стартира приемът по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Процедурата е насочена към повишаване на биосигурността в земеделските стопанства.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 май 2021 г.

Подпомагането цели намаляване на риска и превенция от възникване на заразни болести по животните. Със средствата, животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура.

Приоритет, чрез критериите за подбор по процедурата, ще бъде предоставян на проектни предложения, които се реализират в землището на населено място, общината или административната област, в която е възникнала епизоотична обстановка. С предимство ще са проектите, които се изпълняват в области с по-висок риск от разпространение на заразни болести, както и според гъстотата на броя отглеждани животни. С приоритет ще бъдат стопани с животновъдни обекти, засегнати от усложнена епизоотична обстановка, в резултат на която са унищожени част или всички животни в съответния обект.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)