Избрани Новини

Министър Аврамова: Работим активно за превенция не само при свлачища, но и при срутищата

В нови 26 свлачища в страната се изграждат контролно-измервателни системи

Работим активно за превантивни мерки не само чрез монтаж на контролно-измервателни системи при свлачищата. Търсим начин да следим геодинамичните процеси и при срутищата и където е приложимо - ще монтираме датчици за превенция.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на инспекция на свлачището в село Мламолово, Кюстендилска област. Обектът е един от 26-те, на които МРРБ ще изгради контролно - измервателни системи за мониторингови измервания. На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

В страната вече има изградени други 225 контролно-измервателни системи на свлачища, каза министър Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

Анализите от измерванията с кис-системи са необходими за получаване на реална количествена и качествена оценка на състоянието на свлачищните райони с оглед ранно предупреждение, оповестяване, съставяне на съответните прогнози и планиране на мерки и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

При посещението си в Мламолово министър Петя Аврамова съобщи още, че след среща между ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, е взето решение да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа. Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущт ремонти и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви. Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните, учените ще дават сигнал за предприемане на превантивни мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов