Избрани Новини

Днес е Световен ден за борба с рака

Мотото тази година е "Равен достъп до онкологични грижи"

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн.души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Мотото тази година е "Равен достъп до онкологични грижи".

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. По данни от 2009 г. новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване. По данни на Националния раков институт в САЩ броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът за т.нар. пасивни пушачи. Все по-често се дискутира значението на факторите физическа активност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.

Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията, без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани.

Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален, ако:

Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи.
Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки.
Избягвате прекомерното излагане на слънце.
Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност.
Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак.
Редовно ходите на профилактични прегледи.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)