Избрани Новини

Николова в Банско: Наблюдава се засилен интерес към зимните курорти

За последната седмица гостите, посетили Банско, са 7 800

Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7 800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители – 3 800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев.
Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира още вицепремиерът. Тя посочи още, че за първи път в Банско има чешки туристи. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62, съобщи министърът. По думите ѝ чешкият пазар се преориентира към зимните спортове.
Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен.
Министър Николова инспектира няколко места за настаняване, сред които Гранд хотел Банско, Стражите, Спорт хотел Банско и други, както и началната станция на лифта.
По време на обиколката из хотелите вицепремиерът попадна и на снимките на следващия сезон на българския сериал All inclusive, който е избрал курорта за място на действие на третия си сезон.
Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките. Аз апелирам да спазваме мерките и да сме отговорни, за да може по-бързо да излезем от тази ситуация, защото туристическият сектор е най-тежко пострадал, подчерта тя. От думите ѝ стана ясно, че указанията за работа се следват прецизно и контролът е безкомпромисен.
Имаме положителни отзиви в социалните мрежи и от обратната връзка, която има тук на територията на общината и в хотелите, посочи вицепремиерът. И уточни, че всяко място за настаняване има анкетен лист, който се попълва от всеки един турист, и отзивите са, че ние сме безопасна и стерилна дестинация към момента. Аз съм на терен, за да съм сигурна, че мерките се спазват - както единните правила на Министерството на туризма, така и заповедта на министъра на здравеопазването по отношение на стерилност, хигиена и безопасност, заяви още министър Николова.
Вицепремиерът подчерта, че за туризма са много важни антигенните тестове. Тя посочи, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, там, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти.
Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме това да продължи, коментира Иван Кадев. Кметът апелира всички заети да спазват противоепидемичните мерките. Той информира, че на територията на общината вече работи и лаборатория за PCR и антигенни тестове. По думите му към този момента няма данни за случаи на посетители, дали положителни резултати.
Благодарни сме, че зимните курорти в България работят, за разлика от много други в Европа, коментира Иван Обрейков, маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната в Банско. И допълни, че към момента данните са добри и туристи има, като се надява интересът да се запази до края на зимния сезон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов