Избрани Новини

Павел Новак: Банско е много по-добър от повечето чешки курорти

Градът е предпочитана зимна дестинация за туристите от Чехия

За първи път от години насам стотици туристи от Чехия избират да прекарат зимната си почивка в България. Досега те познаваха само летните ни морски и планински дестинации, информира БНР. 

Какво е обяснението? Международният репортер от чешкото национално радио Павел Новак беше командирован в зимния ни курорт Банско, за да потърси отговор на този въпрос. 

На фона на затворените заради Covid пандемията зимни курорти в Европа, България се оказа либералният оазис за любителите на белите спортове. Въпреки наложеното преди седмица изискване за отрицателни PCR тестове за влизащите в страната притесненията на туристическия бранш за спад и отказ на резервации не се оправдаха, поне засега. Банско дори регистрира ръст от 60 процента по данни на ресорното министерство, а хотелиери признаха, че румънските туристи спасяват сезона. 

Оказа се, че и чешките зимни туристи бележат сериозен ръст, похвали се министър Марияна Николова, която инспектира за пореден път курорта и спазването на мерките: 

От началото на годината имаме посещение от 803 чешки туристи, 62 са били за миналата година. Чешкият пазар се ориентира към зимните спортове“. 

Как да си обясним този интерес на чешките ни приятели, които добре познават България, но предимно през лятото? Павел Новак:

Това е уникална възможност за чешките туристи да практикуват ски през зимата. Искахме да разберем какви условия се създават тук, че курортите да са отворени. Тук съм и да видя мерките, които се прилагат, които създават условията за практикуването на зимните спортове и почивките през зимата. За нас е новост, че откриваме хубавите зимни курорти. Посетих два хотела в Банско. Един близо до лифта - спазват се всички правила, но на други места не се спазват много правилата. На опашките на лифта хората масово не носят маски“

Какви са чешките туристи, предпочели зимна ваканция в Банско, и защо? 

„Има много семейства, хора на възраст между 40 и 60 години, има доста хора, които са финансово добре. Тук финансовите възможности са добри. Банско е много по-добър от повече от нашите курорти“. 

Постоянно променящите се мерки срещу пандемията, налагани от различните държави, определено се отразяват негативно на хората и на бизнеса. Липсата на  прогнозируемост и сигурност за туристическата индустрия е истинско предизвикателство и игра на нерви

Павел Новак потърси и помощ от БНР, за да предупреди своите сънародници, които са на зимна ваканция у нас, че от тази нощ (5.02.) изискването за валидността на тестовете при връщане в родината им е не 72, а 24 часа. Как реагираха неговите сънародници? 

„Несправедливо е и хората се ядосват, защото трябва да правят тестове по два пъти“. 

Единственото успокоение и предимство в тази ситуация е, че в Банско вече има лаборатория, която в рамките на няколко часа изготвя тестовете на туристите, похвали се кметът на общината Иван Кадев: „Всичко е в услуга на бизнеса и на гостите“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов