Избрани Новини

Евродепутатът Асим Адемов: В смесените райони ДПС замени БКП

"ДПС не е от вероятните и възможни партньори на ГЕРБ", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП

– Какво се говори за забавянето на ваксините в ЕП, г-н Адемов? Има ли нещо вярно в това, че ваксини са продавани в трети страни на много по-високи цени? Сбърка ли е някъде България в заявките си, че пристигат толкова ограничен брой?

– Проблемът със забавянето на ваксините се появи заради неспазване на поетите ангажименти от страна на фирмите производители. Те заявяват, че имат проблем с производствените си мощности. Но истината е, че фирмите производителки не са много убедителни с тези си обяснения. Появиха се вече съмнения, че една от тези фирми е изнесла част от договорените количества за страна извън ЕС. Всички тези проблеми няма как да не се отразят и на доставките за България, защото поръчката за страните членки е направена от ЕК. Така че България наистина се очаква да е засегната от намаляването на доставките, но това не е по вина на правителството.

– Коментираха ли евродепутатите от БСП позицията си по резолюцията за Навални? Как си обяснявате тяхната позиция?

– Резолюцията за Навални предизвика широк отзвук в България и то по съвсем разбираеми причини. Проблемът с арестуването на Навални има отношение към една от основните ценности на ЕС, а именно ненакърняването на човешкото достойнство, свобода на мисълта и изразяването на мнението. И в отстояването на тези ценности не бива да правим компромиси и да проявяваме колебание в подкрепата им при тяхното потъпкване. Не бих си позволил да коментирам вота на моите колеги от другите партии, защото всеки от тях има своите мотиви как да гласува. Единственото, което мога да направя, е да посоча фактите, такива, каквито са. Резолюцията бе подкрепена от всички членове на групата на ГЕРБ/СДС, от представителите на ДПС, и Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО. Колегите от БСП не са участвали при гласуването на резолюцията.

– Какви са отношенията ви с българските евродепутати? Например с Радан Кънев, който е в ЕНП? С хората от ДПС? С Джамбазки и Слабаков от ВМРО?

– Отношенията между колегите от българската делегация са коректни, колегиални, базирани на взаимно уважение. Разбира се, ние членуваме в различни политически групи, много често имаме различно мнение по много от темите, които се дискутират. Но мога да кажа, че когато трябва да защитим националния ни интерес, много често намираме общ език и разбирателство. Като изключение от това обаче мога да посоча дебатите и гласуването на прословутата резолюция, инициирана от Елена Йончева и Радан Кънев. Тази резолюция е ярък пример как теснопартийният интерес надделя над националния!

– В България бе създадено Движение за единство на народа – ДЕН, от Гюнер Тахир, Мехмед Дикме, Орхан Исмаилов, Нуредин Исмаил, има и двама от ръководството на ДОСТ.. Все хора, напуснали ДПС през различни години. Има ли шанс тази коалиция да отнеме гласове от ДПС?

– Много интересна тема засягате. Ще го кажа много ясно и убедено — не мисля, че ще успеят в това си начинание. Не че го желая или изпитвам някаква, да кажем, ревност. От много години се занимавам с активна политика и то във възможно най—трудните райони, а именно смесените. Опитът, познанията за хората в тези райони, за електората на ДПС, ми дава основание да съм убеден, че няма да успеят. Много добре знам, че в смесените райони има хора, които гласуват убедено за ДПС, има и такива, които го правят против волята си, по една или друга причина.

– Къде според вас е грешката на тези политици?

– Грешката е, че за пореден път се опитват да правят алтернатива на ДПС, правейки нещо огледално на тази партия. Предишните подобни опити се провалиха, смятам, че и този ще завърши по същия начин, защото това не е начина, по който може да се отнеме от електората на ДПС. Факт е, че единствената партия, която успя да се противопостави успешно на ДПС и да разбие донякъде монопола им в тези райони, е ГЕРБ. Това стана, защото ГЕРБ като една голяма партия дадоха възможност на хора от малцинствата да се интегрират в нея и да я представляват. Хората, недоволни от политиката на ДПС, реално тогава намериха истинска алтернатива на тази партия, защото видяха, че ГЕРБ се довери на разочарованите и несъгласните с монопола на Движението. Нещо, което до този момент, не е направила нито една друга партия. И това е пътят, по който може цивилизовано да се борим с монопола на ДПС. Не със създаването на огледални партии, не с надуваеми лодки, не с високопарни изказвания по телевизионните студиа! А с реално присъствие на терен и с отстояване на позиции. Неслучайно ГЕРБ получават такава сериозна подкрепа в смесените райони на всички избори и съвсем заслужено има представители от тези райони във всички нива — Европейски парламент, национален парламент, местна власт. Но има и нещо друго, което трябва да знае всеки един политик. Ние, политиците, сме един вид стока, която се предлага на избирателите. Но както всяка стока има срок на годност, така и ние имаме такъв срок. И много важно е да знаем кога срока ни на годност изтича. Ние може да го пропуснем, но хората няма да го пропуснат!

– Вие никога не сте били член на ДПС, но никога не сте крили критичното си отношение към тази партия, за което бяхте уволнен като директор на училище от правителството на Орешарски на БСП-ДПС. Какви са причините изначално да сте критично настроен към ДПС?

– Да, наистина никога не съм членувал в тази партия. И никога не съм спестявал отношението си, критиката си към ДПС. Разбира се, през годините съм имал известни проблеми с това като например уволнението ми през 2013 г. Не съм станал член на партия ДПС, защото в самото начало на възхода им видях, че там едно се говори, друго се върши. Самата абревиатура Движение за права и свободи се оказа параван за отнемане на права и свободи. В смесените райони тоталитарният режим на комунистическата партия бе заменен от тоталитарния режим на Движението за права и свободи. И ще го кажа много ясно — в много от смесените райони това продължава с пълна сила. Аз непрекъснато обикалям такива общини и постоянно разбирам за неща, които са несъвместими с принципите и ценностите на пространството, на което сме членове — ЕС. Аз не отричам положителната роля на ДПС за евроатлантическата ориентация на страната ни, но това, което те причиняват на хората в смесените райони е грях, труден за опрощаване!

– Каква е според вас ролята на Ахмед Доган в т.нар. преход и продължава ли той да дърпа конците в държавата от Сараите?

– Вижте, говорим за политик, а става въпрос за Сараи! Сараи в Бояна, сараи в Росенец! Сараите са характерни за едни други страни, но в никакъв случай за страна членка на ЕС. За да се изградят тези Сараи, обикновените хора в смесените райони бяха принесени в курбан на този политик, архитект, хидроинженер, енергиен специалист… Човек с много компетенции, с много лица. Каквито и заслуги да му приписват, аз лично трудно бих му простил за този тоталитарен режим, който изгради в смесените райони.

– В още не започналата предизборна кампания всички извънпарламентарни партии декларират, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС, това казва и БСП. Възможно ли е при това положение в следващия парламент да видим коалиция ГЕРБ-ДПС?

– Все по-ясно става, че след изборите най-вероятно ще може да се състави правителство, или около ГЕРБ, или около БСП. Аз смятам, че ДПС не е от вероятните и възможни партньори на ГЕРБ! По-скоро ги виждам около БСП. Пречка за коалиция ГЕРБ — ДПС едва ли ще е само Пеевски, причините са много повече. ДПС според мен трябва да промени доста неща, за да се стигне евентуално някога до такъв хипотетичен вариант.

– Как тълкувате приветствието на Ердоган към конгреса на ДПС? Докога според вас гласовете на изселниците ни в Турция ще отиват за ДПС? С вас през 2005 г. пропътувахме 3000 км в Турция, срещнахме се с много българи, изселили се там заради Възродителния процес, почти всички не харесваха Доган, но на изборите гласуваха за него. Защо!

– По-важното от присъствието на Ердоган на конференцията на ДПС е това, което той каза. Фактът, че той не се обърна към Доган, а говореше за Бойко Борисов, е много показателен. Мисля, че много хора правилно разбраха този жест. И това е вярно, че повечето изселници гласуват за ДПС. Но ако погледнем статистиката, ще видим, че тази подкрепа постоянно намалява. Но за съжаление не прелива в други партии. За това си има обяснение, включително и истината, че партиите не правят нужното това да стане.

– Чу се, че ЕНП натиска „Демократична България“ да направят коалиция с ГЕРБ. Има ли нещо такова?

– Не мога да потвърдя това дали е така. Но все пак да припомним, че „Демократична България“ се състои от три субекта — ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“. От тях само ДСБ са членове на ЕНП, а „Да, България“ и „Зелените“ са доста леви партии. И никак не е случайно, че те заявиха нежеланието си за коалиция с ГЕРБ и в същото време широко отвориха вратата си за БСП.

Интервю за https://gerb-epp.info/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)