Избрани Новини

154 години от рождението на Константин Байкушев

Той е един от основоположниците на горското дело у нас

На 10 февруари 1867 г. е роден Константин Байкушев - един от основоположниците на горското дело в у нас и откривател на най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура. Придобил знанията си в чужбина, в прочутата за времето си Лесовъдска школа в Писек /Чехия/ и Лесовъдската академия в гр.Тарант край Дрезден /Саксония/, той се завръща в България, за да приложи тук всичко научено.
Като горски инспектор Констатин Байкушев извършва редица проучвания на българските гори и създава едни от първите научни доклади за състоянието им. Автор е и на първата книга по лесовъдство, която издава през 1893 г.
От 1903 до 1911 г. като началник на горите и лова в България той урежда за пръв път въпросите за собствеността и ползването на горите, за тяхното устройство и залесяване чрез приетия през 1904 г. Закон за горите. През същата година създава и първото бюро по укрепяване на пороищата и залесяване в Казанлък, последвани от секции в Карлово, Кюстендил, София, Панагюрище и родния му Трън.
През 1897 год., по специална заповед на княз Фердинанд и с разрешение от Цариград, тъй като тези земи все още са в пределите на османската империя, Константин Байкушев се отправя на експедиция по проучване на горите в Пирин, Пелистер и Атон. „Старата дама" е открита по време на пътуването из Пирин. Като по чудо оцеляла след унищожителен пожар, тя прави впечатление с размерите си на фона на естествения млад подраст.
Първите измервания установяват, че височината е около 30 м, а обиколката - 7.6 м. Чрез специален уред, наречен „Преслеров свредел“, Байкушев определя възрастта на дървото, като взима проба от него и преброява около 1200 годишни кръга.
Според разказа на Първан Байкушев, племенник на Константин Байкушев, "кръстник" на Байкушевата мура е известният банскалия Йонко Вапцаров. Той бил водач в последвалите научни експедиции на К.Байкушев из Пирин през 1909, 1914 и 1915 година. Вапцаров предпочитал да устройва биваците в местността Бъндерица, като казвал, че ще разпъне палатката си под "мурата на Байкушев", край "дървото на Байкушев" и така старото дърво се сдобило с име.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов