Избрани Новини

До 19 февруари се приемат документи по мярката за инвестиции във винарски изби

Запазват се допустимите за финансиране дейности

До 19 февруари в ДФ „Земеделие“ се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г.

ДФ „Земеделие“ моли кандидатите да не оставят запазването на час за последния момент, тъй като по този начин рискуват да останат без насрочен час. Това може да доведе до по-продължително изчакване за прием на документи и крие рискове от струпвания от хора. С цел избягване на тези обстоятелства молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства.

Припомняме, че от финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности, а именно - закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на предприятията. И през настоящата година микро, малки и средни предприятия ще могат да получат до 70 % финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители – 35 %, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители – 25 %. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ.

Документи по мярката се подават лично или чрез упълномощено лице на добре познатия адрес: ул. „Гусла“ № 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/8187 513, 02/8187 517 и 02/8187 534.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)