Избрани Новини

Светът празнува Деня на любовта - Свети Валентин

На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат

Свети Валентин е празник, който се отбелязва на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св.Валентин, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
На този ден още през 14-ти век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

През 20 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоцацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, като при хетеросексуалните двойки това се прави обикновено от мъжа. Най-популярните подаръци са рози и шоколад.

През 80-те диамантената индустрия започва да насърчава Св.Валентин в неговото ориентиране към подаряване на бижута без примеси.
Когато двама влюбени вечерят на Св.Валентин, тяхната връзка често се счита за сериозна.
На този ден много хора се поздравяват с пожеланието „Честит Свети Валентин“, като това може да бъде казано от мъж на жена, в някои случаи и от мъж на мъж.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)