Избрани Новини

Епископската базилика в Сандански отваря врати

Първите й откриватели са войници от Втора българска армия през 1917 г.

Епископската базилика в Сандански днес отваря отново врати във вторник. Потопете се в древното величие на тази част от България. Достъпна е за всички, които имат интерес към богатата история и архитектура по нашите земи.
Разположена в центъра на град Сандански, Епископската базилика със своята архитектура, изключително богата художествена ценност, каменно-декоративна пластика, стенна живопис и мозайки е най-представителната и доминираща сграда в град Партикополис през късноантичната и раннохристиянската епоха. Смята се, че е изграден в три фази, които обхващат периода от 4 в. до средата на 6 в.
Първите откриватели на комплекса са войниците от Втора българска армия през 1917 г., когато при строеж на сграда за щаб на армията войниците попадат на останки от масивна кръгла сграда, определена като баптистерий от археоложката В.Иванова. През 1989 г. тогавашният  директор на Археологическия музей на Сандански Владимир Петков провежда спасителни археологически разкопки, които поставят началото на системното проучване на Епископския комплекс.
В ансамбъла на комплекса доминира класическа елинистична трикорабна базилика с великолепни подови мозайки, разкошна вътрешна архитектура и уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието. Към него също принадлежат вътрешен двор (атрий), кръгъл баптистерий, мартириум и още няколко постройки.
Работно време:
Вторник - Неделя
09:00 ч. -12:00 ч.
13:00 ч. -18:00 ч.
Почивен ден - Понеделник
Входни такси:
Учащи и пенсионери - 1 лв.
Възрастни - 2 лв.
Деца до 7 г. и хора с увреждания - безплатен вход
Адрес: ул. "Мара Бунева" 1
Тел.: +359 879 847437


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)