Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лева за храна през април - blagoevgrad.utre.bg

Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лева за храна през април

16 февруари 2021, 17:02 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

    Остава и добавката от 50 лева

Близо 392 хиляди души ще се възползват от помощта

Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лева за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Остава и добавката от 50 лева. Правителството се отказа от намерението си средствата за храна да бъдат под формата на ваучери и те ще бъдат предоставени в пари.

Средствата за храна са предвидени за хората с пенсии между минималната и официалната линия на бедност или от 300 лева и една стотинка до 369 лева.

Става въпрос за близо 392 хиляди души. Списъкът с тези хора ще бъде предоставен на Агенцията за социално подпомагане от НОИ.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева каза пред БНР, че синдикатът приветства решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари, а не под формата на ваучери, тъй като това е щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места.

„Одобряваме този подход. Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението - 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане“.

Относно упреците, че парите за храна са предизборен ход:

„Няма никакво значение предизборно, следизборно, пандемично, важното е за нас, за КНСБ е важно, че хората ще получат тези пари, най-вече те имат нужда да ги получат“, каза Ася Гонева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета