Избрани Новини

Туристи ще предприемат романтична разходка в сърцето на Родопите

Тръгването е на 18.07, а втората група тръгва на 25.07.

Романтична разходка в сърцето на Родопите - удивителната природа и незабравими спомени, предприемат туристите от ТД "Осогово" - Кюстендил, съобщи секретарят Силвия Михова.
Поради големият интерес към тази романтична екскурзия уведомяват, че ще направят втора група от 25.07. до 30 юли т.г. със същата програма.
На 18.07. се тръгва в 7,00 ч. от паркинга на театъра в Кюстендил. Пристига се във Велинград - разположен в най-голямата родопска котловина. Градът е заобиколен от просторни поляни, вековни гори и високи върхове, които още пазят хилядолетните тайни на бесите - жреците на тракийското племе сатри. Велинград се слави като СПА-столицата на Балканите, благодарение на топлите си минерални извори. Настаняването е в хотел „Деви“.
След кратка почивка правят  преход до Славеевите скали. Преходът е около 4 ч. Славеевите скали са природен феномен и са в планинския масив Алабак. Пред всеки, който се изкачи на Славеевите скали, се разкрива уникална панорамна гледка към града, Чепинската котловина и родопските дялове Баташка планина, Алабак и Къркария и Велийшко – Вединишкия дял. Голямата скала е висока цели 10 метра и се откроява от другите около нея. Учени археолози са установили, че Славеевите скали са в центъра на древен тракийски некропол, който заема площ от няколко квадратни километра. Според изсичанията по скалите историците смятат, че това е било свещено място. Имало е олтари, места за жертвоприношения. По време на археологически разкопки са намерени много части от керамични съдове и малки лъжици от глина. Те датират от периода на късната бронзова и ранната желязна епоха.
Следва свободно време за басейн и др.забавления
19.07. След закуска предстои изкачването на връх Баташки Снежник (2082 м н.в.), шестият по височина връх в Родопите и втори по височина в дела Баташка планина. От върха се разкриват панорамни гледки към региона и язовир Батак. Преходът е около 5 часа. Следва свободно време за басейн и забавления.
20.07. След закуска предстои екскурзия до с.Дорково /най-новата атракция - Плиоценския парк/, крепостта Пелистера, с.Равногор, Бекови скали, с пешеходен преход около 2 часа.
В Плиоценския парк при с.Дорково е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 млн.години. В центъра на залата над посетителите се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха се чуват звуците, които според учените е можело  да се чуят преди милиони години в тропическа гора.
От Бекови скали се разкрива гледка към ридовете на Западни Родопи, с невероятна панорама към язовир Въча, Карабалкан и Персенците. На скалите са поставени пейки за почивка на туристите. Като кацнал орел на скала над язовир Въча – това е усещането, когато се качиш на панорамната площадка „Бекови скали“. Родопите буквално са в краката ти, а красотата, която се разкрива пред теб, спира дъха. Сякаш можеш да полетиш… И отново свободно време за басейн и др.забавления
21.07. След закуска предстои преход до връх Голяма Сютка (2186 м). Вторият по височина връх в Родопите. Известен е с няколко име­на – „Спартак”, „Воден”, но най-старото и най - полулярното е „Сюткя”. Някои търсят произхода му от су-кая /воден камък/, други – от сют-кая /млечен камък/. От поляните малко под Сютка може да видите Баташкия снежник, ридовете Алабак, Велийшко-Виденишкия дял на Родопа, Беслет, Стара Планина, Рила, Пирин, Славянка, Боздаг, Преходът е около 5,30 ч.
22.07. След закуска приключението ще бъде до Фотинските водопади. Разположени са в красива гориста местност, с височина приблизително около 16 метра. Красиво е и си заслужава да се видят. Свободно време за басейн и др.забавления
23.07. След закуска предстои дългоочакваното пътуване с единствено действащата теснолинейка в България - от Велинград до Добринище. Малкото влакче осигурява незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин, Родопите и Рила. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м надморско равнище. Оттам по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище, където ще чака автобусът. Прибиране в Кюстендил.
Екскурзията ще се проведе от 18 юли до 23 юли, с отпътуване от Кюстендил с автобус, който ще придружава групата през цялата почивка.
Маршрутите са със средна степен на трудност и не изискват висока физическа подготовка.
Екипировката е като за невисока българска планина лятно време + дъждобран, трекинг обувки, челно осветление, шапка, слънчеви очила, бански.
При лоши метеорологични условия е възможно е да се направи разместване и промяна в програмата.
Записването е в офиса на ТД „Осогово“ - Кюстендил,


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов