Ловци от Благоевград и Брежани се заразиха с трихинелоза - blagoevgrad.utre.bg

Ловци от Благоевград и Брежани се заразиха с трихинелоза

22 февруари 2021, 14:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    sinor.bg

Ловната дружинка си направила банкет с неизследвано месо

След банкет преди дни на ловната дружинка в Брежани, ловците един по един постъпват в болница, информира БНР. Причината – консумираното дивечово месо е стрихинелоза. След като животните били отстреляни, месото било изследвано, твърдят ловците. От РЗИ Благоевград сигнализират в ОДБХ, че хора са с признаци на трихинела, съобщи за РБ директорът на Дирекцията по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов:

„След като са били отстреляни, животните не са изследвани от ОДБХ. При нас случаят дойде след сигнал на Здравната инспекция, че хора са с признаци на трихинела“, уточни д-р Бащавелов.

Подобно натравяне сред ловците в Брежани се случва за първи път, коментира кметът Благой Стефанов: “Това е прецедент в историята на брежанската дружинка. Имало е и други случаи със заразено месо. Просто месото се изхвърля“, уточни Стефанов.

Подобен тип зараза е опасна и крие сериозни рискове за здравето, а лечението е болезнено.

От ОДБХ съветват преди консумация да се изследва както дивечовото месо, така и това от домашни животни, за да се избягват зарази.Коментари (1)

Потребител
Вальо
Браво бе, цялата страна без банкети, те си спретнали купон въпреки забраните! И от алчност и лакомия , да неги хванат тия от РЗИ, се натъпкали с месо! Глоба от РЗИ за купона, глоби от съда за нарушаване на мерките и дъло боледуване - това им пожелавам на тия прости нахални люде!
22 февруари, 14:17 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета