Избрани Новини

През март всеки ще избира с коя ваксина да се имунизира

Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5 000 дози от Астра Зенека. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди Астра Зенека, другата седмица очакваме още ваксини на Комирнат и на Пфайзер.

Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран. Това заяви пред БНТ Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

"Целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията, това вече е поправено, ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София", допълни Данчо Пенчев.

По думите му има достатъчно ваксини и, ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

"В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми", добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.

"Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините", каза още Данчо Пенчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов