Избрани Новини

Васко Василев свири по върховете на Пирин за Световната купа по ски и Световното младежко първенство

"Зимата“ на Вивалди прозвуча на 2525 м надморска височина в изпълнение на цигулка Калкани от 1714 г.

Васко Василев пропътува пътя от Валенсия до България въпреки Ковид ограниченията, за да свири на вълшебната си цигулка по снежните върхове на Пирин! Той винаги е впечатлявал не само с таланта си, но и с любовта си към България и нейните прекрасни кътчета.
Вдъхновението му този път идва от Пирин планина, където прекарва три дни от изгрев слънце до късно през нощта на белоснежните писти. Начинанието си завършва, облечен само с костюм, каращ ски, свирейки на изключително скъпата си цигулка Калкани от 1714 г. „Зима” от "Годишните времена" на Вивалди. „Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след 7 ч. сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално - едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на Юлен за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика“, споделя Васко Василев
Всичко това Маестрото прави с конкретен повод - именно тук този уикенд ще се проведат стартовете за Световната купа в гигантския слалом за мъже, а от 1 до 10 март 2021 г. - и Световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини.
Специално видео, което моментално се превърна в хит в социалните мрежи, бе разпространено точно в 12:00 ч. в петък. То развива нестандартна идея, показвайки красиви, спиращи дъха панорамни кадри от връх Тодорка, Вихрен, Кутело, Стражите, местност „Платото”, „Бъндеришка поляна”, Банско, всички те - озвучени от прекрасна музика. „Няма да крия, че беше истинско предизвикателство, буквално болезнено и за цигулката и за пръстите ми, но имах усещането за цялост с неописуемата мощ и красота на върховете около себе си”, разказва Васко Василев.
Музикалният фон и личното му присъствие с цигулка в ръка внасят естетика и стил, като за пореден път можем да покажем с гордост Пирин планина и България и да напомним, че те са предпочитана международна туристическа дестинация и успешен домакин на много празници на зимните спортове.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)