Избрани Новини

РДПБЗН - Кюстендил: Внимание! Повишена е опасността от пожари

Забранено е паленето на отпадъци и сухи треви

Повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици за горския и полски фонд.
От началото на 2021 г. са възникнали 33 пожара: 4 от тях са без преки материални загуби в урбанизирани територии, 13 - в извън урбанизирани територии и 16 пожара са причинени при палене на отпадъци.
При възникналите пожари са засегнати 35 000 кв.м сухи треви и храсти в извън урбанизирани и урбанизирани територии.
РДПБЗН – Кюстендил напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:
Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.
Абсолютно забранено е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници.
Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.
Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв.

При забелязан пожар съобщете незабавно на тел.112.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)