Избрани Новини

Започва Националният конкурс "Възкресение Христово"

Конкурсът е в три раздела - изобразително изкуство, литература, фотография

Националният конкурс „Възкресение Христово” – 2021 е посветен на православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха и се провежда с благословията на българския патриарх  Неофит и Светия синод на БПЦ-БП. Организиран е под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил и Културно-просветния отдел при Св.синод на БПЦ-БП.
Конкурсът стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност. Утвърждава любовта им към Православната църква и вяра. Разширява познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха. Поощрява интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника. Създава възможности за популяризиране на православната катехизация и религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество. Активизира деца и учащи, техните родители, духовници и миряни за годишна духовна среща на малките творци от цялата страна, споделящи съпреживяваната пасхална радост под благослова на Св.Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.
Могат да участват деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ-БП. Конкурсът се провежда в четири възрастови групи и всеки участник може да представи най-много две творби.
Конкурсът се реализира в три раздела:
1. ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО;
2. ЛИТЕРАТУРА;
3. ФОТОГРАФИЯ.
Във всеки раздел и всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и награди за 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвидена е и специална награда на патриарх Неофит, както и поощрителни награди.
Краен срок за изпращане на творбите 10.04.21 г. на адрес София 1000, ул."Оборище" №4, за националния конкурс "Възкресение Христово", Св.синод на БПЦ -БП, Културно-просветен отдел.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)