Избрани Новини

Предвидени са над 1,4 млрд.лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради

Новините

28-02-2021, 09:20

Снимка:

МРРБ

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Новата програма за саниране ще започне с вече подадените проекти

Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза в предаването „Офанзива“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. И напомни, че са предвидени над 1,4 млрд.лв. за жилищни сгради. Тази ос от Плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които са положили усилия и са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Новото е, че ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради.
Министър Аврамова обяви, че магистрала „Хемус“ е топ приоритет за правителството и е безкрайно необходима за развитието на Северна България и за привличане на инвестиции. 2024 г. е срокът за завършване на всички участъци. Усилено се работи и по АМ „Струма“ - през март се очаква да бъде пробит тунел „Железница“. Работи се и по трасето преди тунела – на големия виадукт, който се изгражда чрез потактово избутване, за да не се затваря движението под него.
До края на тази година трябва да завърши строителството на отсечката Калотина – Драгоман от АМ „Европа“. Изграждането на чакания от Северозападна България път Видин – Ботевград върви с добри темпове, коментира още министърът.
Вече имаме около 225 свлачища с изградени контролно-измервателни системи, каза министър Аврамова и добави, че в момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на такива системи на още 26 регистрирани свлачища. За срутищата ще се направи пилотен монтаж на датчици на големи скални маси.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)