Честваме жената с неземна красота - Света Евдокия - blagoevgrad.utre.bg

Честваме жената с неземна красота - Света Евдокия

01 март 2021, 08:46 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

Днес църквата почита паметта на мъченицата

Евдокия е живяла в град Илиопол в римската провинция Сирия. Била е красива и богата, но водела лекомислен и греховен начин на живот. Една вечер Герман – монах, връщащ се от поклонение, останал да пренощува в дома, където живеела и Евдокия. Преди да си легне, монахът дълго се молил. Евдокия се трогнала от искрените му проповеди, изповядала му греховете си и поискала покаяние. Впечатленият монах ѝ казал, че трябва да се покръсти в Христовата вяра. Евдокия прекарала седем дни в усамотение, пост и молитва. После раздала цялото си богатство на бедните християни и станала монахиня в манастир, а след това и негова игуменка.

Управниците на Илиопол разбрали къде е Евдокия и я изправили на съд, а тя се опитвала да ги убеди в истинността на Христовата вяра. За тази ѝ дързост била подложена на мъчения.

Когато римският император Адриан (117 – 138 г.) предприел гонение против християните, Евдокия била осъдена на смърт като разпространителка на християнската вяра. Преподобната Евдокия била посечена с меч на 1 март 126 година, заради което паметта ѝ се почита именно на този ден.

Името й произхожда от гръцки и означава "благоразположена, добронамерена".
Имен ден празнуват Евдокия, Евда, Донка, Дочка.Коментари (2)

Потребител
Кармен-ах недей
Блажени са верующите-тяхно е Царството небесно!
01 март, 17:12 ч.
Потребител
joakim
Анастасия е жената с неземна красота.
01 март, 11:06 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета