Днес е Международен ден на гражданската защита - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Международен ден на гражданската защита

01 март 2021, 13:16 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Фейсбук

    Честит празник!

ICDO включва 50 страни, още 16 други държави имат статут на наблюдатели

Всяка година на първи март се отбелязва Световният ден на гражданската защита (World Civil Defence Day). През 1931 г. по инициатива на няколко държави, френският генерал от медицинската служба Georges St-Paul е основал в Париж "Асоциация на Женевските зони" - за създаване чрез двустранни и многостранни споразумения на локални зони за сигурност във всички държави.

Впоследствие асоциацията се преобразува в Международната организация за гражданска защита (International Civil Defence Organisation, ICDO). През 1972 г. ICDO е получила статут на междуправителствена организация. В момента ICDO включва 50 страни, още 16 други държави имат статут на наблюдатели.

Световен ден на гражданска защита е установен през 1990 г. и се празнува в страните - членки на ICDO - с цел за разширяване на познанията за гражданска защита и на престижа на националните спасителни служби. Датата 1 март не е избрана случайно. Именно на този ден е встъпила в сила Конституцията ICDO, които са одобрили 18 държави.

Сред дейностите на ICDO са обучение на национални кадри в областта на управлението в период на извънредни ситуации, предоставяне на техническа помощ при изготвянето и подобряването на системите за предотвратяване на аварийни ситуации и защита на населението, повишаване на знания и опит по гражданска защита и управление по време на извънредни ситуации.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета