Избрани Новини

Днес стартира прием по мярка "Кризисно съхранение на вино“

За приема е разпределен бюджет от 5 млн.лв.

От 1 март до 12 март 2021 г. стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19. За приема е разпределен бюджет от 5 млн.лв.

По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстват винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 16 октомври 2020 г. – 20 септември 2021 г. Размерът на финансовата помощ е 0,07 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи.

На официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване.

Документи по мярката могат да се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове и да носят лични предпазни средства.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)