Избрани Новини

С мартенско настроение в резерват "Парангалица“

Кюстендилските туристи ще видят най-високото дърво в България

На 13 – 14. март ТД „Осогово“ - Кюстендил прави разходка в резерват „Парангалица“ – един малък бисер във величествената Рила планина.
На 13.03. в 8,00 ч. тръгване от паркинга на театъра в Кюстендил в посока Благоевград. Настаняване в хижа "Бодрост". Курортна местност Бодрост е разположена сред обширни поляни и хълмове. По поречието на течащата през местността река Благоевградска Бистрица има множество малки водопади и вирове. Ще посетят местността „Черната скала“. Преходът из резерват „Парангалица“ ще е около 5 часа в двете посоки. Гората е „мостът между миналото, настоящето и бъдещето“. Ще се запознаят с едни от най-впечатляващите създания в тази гора. Мълчаливо ще се насладят на едно от най-забележителните дървета - смърч с височина 57,8 м, което е обявеното за най-високо дърво в България. Диаметърът на стъблото на това дърво е „само“ 112 см. Дълбокият дол, в който расте, сгушено и запазено от бурни ветрове, му е дал шанс да оцелее за разлика от неговите събратя, които са отдавна повалени на земята. Възрастта на този гигант е… 220 години! Повече от два века история, съхранена в годишните пръстени на най-високото дърво в България.
Нощувка и вечеря в х."Бодрост".
На 14.03. след закуска ще се отправят за около 5 часа в двете посоки и ще направим разходка по долината на река Славова до хижа "Чакалица".
Екипировката трябва да е подходяща за зимни условия
При възникване на извънредни проблеми в пътната или метеорологична обстановка или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата по преценка на водача. При тези обстоятелства е възможна замяна или съкращаване на маршрут.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов