Благоевград ще отбележи тържествено Трети март - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград ще отбележи тържествено Трети март

03 март 2021, 09:00 | blagoevgrad.utre.bg

Честванията започват в 9:30 ч. с панихида за загиналите за свободата

Община Благоевград ще отбележи тържествено Националния празник на Република България – 3-ти март. Поредица от събития, посветени на 143 години от Освобождението на България от османско иго, се провеждат в Благоевград.
Тържествата започнаха още на 1-ви март в 10:30 ч. в Регионалната библиотека "Димитър Талев", където беше организирана изложба на библиотечни документи от фонда "Трети март в слово и образи". Изложбата ще продължи до 5 март.
На 2-ри март от 11:30 ч. Детският парламент организира екскурзия „Съхрани българското“ – запознаване с паметниците в Благоевград – символи на Освобождението. От 16:30 ч. във фоайето на Младежкия дом възпитаниците от школите към ЦЛТРДБ представиха музикално-поетична композиция под надслов ,,На теб, Българийо свещена...“
В празничния ден, 3-ти март, честванията започват в 9:30 ч., когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.
По време на отбелязването на националния празник ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“. Първият лъч ще тръгне в 10:30 ч. от Съдебната палата към пл.„Македония“. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от Биг Бенд Благоевград и ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.
От 10:30 ч. в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, предвождан от Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, който ще премине по ул.„Трети март“ и ще стигне до пл."Македония".
Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 ч. на площад „Македония“ в центъра с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Веднага след издигането на националното знаме кметът на община Благоевград инж.Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се положат венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. 
Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Рок група ,,Епизод“ и Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва в 11:30 ч.
Регионалният исторически музей е подготвил интересна програма по повод националния празник. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, в 14:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов. В 14:00 ч. благоевградчани ще могат да се насладят на концерта на Вокален ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".
На 3-ти март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878г.) и се възражда българската държава след 500-годишно османско иго.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета