Благоевградската общественост отбеляза тържествено Трети март - blagoevgrad.utre.bg

Благоевградската общественост отбеляза тържествено Трети март

03 март 2021, 21:04 | blagoevgrad.utre.bg
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Празничният ден започна с панихида за загиналите за Освобождението на България

Благоевградската общественост отбеляза тържествено Националния празник на Република България Трети март.
Поредица от събития, посветени на 143 години от Освобождението на България от османско иго, се проведоха в Благоевград.
Празничният ден започна с панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и бяха положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.
По време на отбелязването на националния празник, премина шествие от два лъча, които се обединиха на площад „Македония“.
В градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ се състоя ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Представителен духов оркестър на Сухопътните войски и Бригадното командване с командир полковник Митко Балтов взеха участие в тържественото отбелязване на празника.
След издигане на националния флаг, молебен за здраве и благоденствие на българския народ  бе отслужен от Неврокопския митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Кметът на община Благоевград инж.Румен Томов се обърна към жителите и гостите на града с тържествено слово: "За мен е чест да ви поздравя по повод Националния празник на Република България – Трети март и 143 години от Освобождението на страната ни от османско иго.
Днес се прекланяме пред подвига на хилядите знайни и незнайни войни, жертвали се за свободата България. Длъжни сме да почитаме славната история и да не забравяме достойното дело на непреклонните и смели българи, които превърнаха борбата си в кауза, завещаха ни свобода и чувство на национална гордост.
Пътят към жадуваната, изстрадана и чакана столетия свобода, минава през кървави въстания и много саможертви. Нека се гордеем, че сме българи и възпитаваме децата си в патриотизъм и почит към паметта на славните герои.
Трети март е символ на нашия храбър род, съхранил и до днес своите традиции и идентичност. Ние помним и ще носим в сърцата си апостолите на свободата и тяхното велико дело. Ще поемем отговорността и ще се наричаме с гордо вдигната глава – граждани на свободна България.
Поклон пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството!
Честит празник, българи!
Честит празник, България!"
След тържественото слово на градоначалника бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.
Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължи с празничен концерт на рок група ,,Епизод“ и Ансамбъл ,,Пирин“.
Регионалният исторически музей бе подготвил интересна програма по повод празника. Освен традиционния безплатен вход, от който се възползваха посетителите на музея през целия празничен ден, бе открита и фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов. Благоевградчани се насладиха и на концерта на Вокален ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета