Избрани Новини

Локално ще се въвеждат мерки в местата с повишени нива на заболяемост

В област Кюстендил маските на открито са задължителни

Националният оперативен щаб препоръчва локално въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в населените места с повишени нива на заболяемост, съобщи министърът на здравеопазването проф.Ангелов по време на редовния брифинг за разпространение на COVID-19 в страната и уточни, че увеличението на броя на заболелите се дължи на циркулацията на британския вариант на вируса, който се предава по-лесно. „За страната са заети 48% от леглата за пациенти с неусложнена форма на COVID-19 и 57% от интензивните легла за лица с коронавирусна инфекция. В отделните области използваемостта на тези легла е различна, затова предлагаме регионален подход“, посочи още проф. Ангелов. Той даде пример със заболяемостта в област Кюстендил, където маските на открито са задължителни, и област Бургас, където е ограничена плановата дейност на болниците.

Главният държавен здравен инспектор доц.Кунчев обясни, че заболяемостта в Кюстендил е 487 на 100 хил. души население, а в Търговище – 26 на 100 хил. и тази диспропорция налага към ситуацията да се подходи на локален принцип. Той изрази и одобрението на Националния оперативен щаб към допълнителните мерки, въведени от РЗИ Бургас, и апелира областните щабове за навременно въвеждане на мерки, където е необходимо.

Министърът на здравеопазването подчерта, че българският модел на управление на кризата с COVID-19 чрез мерки с по-ниска строгост доказано работи и направи сравнението с други държави, които, въпреки въведените по-строги ограничения, не успяват в овладяването на кризата. „Здравето на хората има три компонента според Световната здравна организацията – физическо, психическо и социално благополучие. Важно е да се фокусираме върху всички компоненти“, подчерта здравният министър.

На 14-дневна база заболяемостта в страната е 284 на 100 хил. население, което нарежда България на 18-то място в Европейския съюз и на 5-то на Балканския полуостров.

В отговор на журналистически въпрос във връзка със старта на предизборната кампания и спазването на противоепидемичните мерки министърът припомни, че събиранията на закрито са забранени. „Нашата цел винаги е била да запазим живота и здравето на хората. Нека отправната точка в координатната система на всички остане здравето на хората, а не изборите. Епидемията съществува и не бива да го забравяме“.

По време на брифинга стана ясно, че през месец март страната ни ще получи 105 300 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 85 200 от ваксината с производител Moderna. От оксфордската ваксина България очаква да получи около 300 хил. дози, като потвърдени вече са първите две доставки – в размер на 105 600 дози.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)