Избрани Новини

Д-р Калоянов: МБАЛ - Благоевград отново става ковид болница

Днес продължи ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии

Днес свършиха дозите от ваксината „Астра Зенека“ в РЗИ – Благоевград, информира директорът д-р Калоян Калоянов, предаде БНР. И днес продължи ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии. Преди обяд в имунизационния кабинет на здравната инспекция са се ваксинирали шест представители на избирателни комисии, след което е бил отворен зелен коридор за желаещи. През него са преминали над 25 души. Членовете на секционните комисии се ваксинират с „Пфайзер“, поясни д-р Калоянов. „Някои от тях изчакват да се ваксинират с „Астра Зенека“. Очакваме утре да приключим с имунизирането на членовете на избирателните комисии в областта“, каза още д-р Калоян Калоянов. Той уточни, че става дума не само за членовете на секционните комисии, но и за Районната избирателна комисия, информационно обслужване и специалистите, които ще обслужват машините за електронно гласуване. Като цяло през ваксинаация са преминали около 500 души, остават близо 50. РЗИ ще трябва да осигури и втората доза. Ваксините се съхраняват в инспекцията. Всеки получава електронно съобщение с данни за датата и часа на втората ваксинация и в кой център ще бъде направена.

Има плавно покачване на хоспитализираните болни в лечебните заведения в областта, информира д-р Калоян Калоянов. Болницата в Гоце Делчев е пълна. „Търсят се варианти за легла, лошото е, че там в момента се извършва ремонт на вътрешното отделение. Лежащо болните, които два дни са без температура, се изписват и ще продължат да се лекуват в домашни условия под карантина“, допълни директорът на здравната инспекция.

Над 100 души се лекуват в МБАЛ – Благоевград. На среща утре с директорите на лечебните заведения в областния център ще се преценява как да се процедира в тази ситуация. Д-р Калоянов подчерта, че сигурно ще се мине на варианта цялата многопрофилна болница да приема ковид болни, а частната да приема спешните пациенти с кардиологични и хирургични проблеми. Там ще бъдат раздадени антигенни тестове, така че да не се допускат болни с Ковид – 19. В частната болница са осигурени и 20% от легловата база за болни с коронавирус, съгласно заповедта на министъра. Има и нова, която указва, че при нарастване на болните  трябва да бъдат осигурени 50% от леглата.

„Надявам се да издържим още 2-3 седмици и повече хора да се имунизират, за да прекъснем тази вълна. Лошото е, че за момента нямаме ваксини. В понеделник чакаме 80 хиляди ваксини за цялата страна. Надявам се, тук да дойдат някакви количества, за да дадем и на общопрактикуващите лекари, които са недоволни, тъй като им бяха раздадени по един-два флакона, а те имат доста голяма пациентска листа. Голям е интересът към ваксините в Гоцеделчевския регион и в Благоевград“, заключи д-р Калоян Калоянов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов