Днес е Световен ден за профилактика на бъбречните заболявания - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Световен ден за профилактика на бъбречните заболявания

08 март 2021, 09:20 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Архив

Най-рисковите групи са страдащите от диабет и хипертония

Днес отбеялзваме Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания (отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести).

В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната. Най-рисковите групи са страдащите от диабет и хипертония.

През 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура е извършена само 15 години по-рано.

В България честотата на бъбречни заболявания е 12,84% или всеки осми човек. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда.

Макар официалната бройка за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души.

По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн.души. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета