Избрани Новини

Има ли насилие над жените на работното място?

Само 23% от жените казват, че се вземат мерки срещу насилието на работното място

Работодателите, законодателите и правоприлагащите органи не полагат достатъчно усилия, за да се справят с насилието и тормоза на работното място, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите сред жени-синдикални лидери в 21 европейски държави.

То е проведено от януари до февруари тази година. Според резултатите едва 23% от участвалите жени смятат, че работодателите са направили достатъчно за справяне с насилието и тормоза на работното място, включително упражняването му онлайн. Само 16 процента посочват, че по време на локдауна работодателите са актуализирали своите политики за справяне с онлайн тормоза, свързан с работата от разстояние. Същият процент казва, че законите в тяхната страна са достатъчно силни, за да се справят с насилието и тормоза на работното място, включително онлайн, а 17% вярват, че те се прилагат адекватно.

Повечето от анкетираните посочват, че са силно загрижени заради проблема и двете форми, под които се прилага – онлайн и офлайн.

От ЕКП припомнят, че Международният ден на жената – 8 март, е повод отново да бъде издигнат призивът за ратифициране на Конвенция 190 на МОТ. Това е първият международен трудов стандарт за справяне с насилието и тормоза на работното място. Правителствата и работодателите, които са членове на МОТ, се съгласиха с Конвенцията и се ангажираха да подобрят законите, услугите и процедурите за предотвратяване и справяне с насилието и тормоза. Тя бе приета през лятото на 2019 година.

Зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „Насилието и тормозът на работното място е неприемлива реалност за много жени. Ясно е, че политиките на работодателите и методите за превенция не са в крак с реалностите на ковид пандемията. Тя създаде допълнителни заплахи за жените на работното място, нови форми на сексуален тормоз онлайн или увеличаване на домашното насилие при работа от вкъщи. Това е скрита криза, за която жените работници се страхуват да говорят, защото сега всички се страхуват за работата си.“

Тя призова правителствата да ратифицират Конвенция 190 на МОТ, а работодателите да си сътрудничат със синдикатите, за да актуализират своите политики и да предотвратят насилието и тормоза по време на работа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов