Избрани Новини

Без маски на открито вече в Кюстендил

Ситуацията в трите многопрофилни болници в областта се следи

Ситуацията в трите многопрофилни болници в област Кюстендил се следи и при ръст на заетите легла в Ковид отделенията над 80% ще се предприемат стъпки за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения. Това обсъдиха и взеха като решение по време на днешното онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил,  председателствано от областния управител Виктор Янев.
Заради усложнената епидемиологична обстановка, членовете на щаба взеха решение учениците от НУ „Св.св. Кирил и Методий“ - с.Раждавица да премина към обучение от разстояние в електронна среда за периода от 8 март до 21 март. За взетото решение РУО - Кюстендил ще уведоми своевременно министъра на образованието и ще предприеме необходимите действия за изпълнението му.

От днес отпада задължението за носене на маски на открити обществени места в Кюстендил.
След проведена дискусия по отношение на допълнителните противоепидемични мерки, членовете на Областния кризисен щаб взеха също като решение да се изпрати писмо до Националния ваксинационен щаб и Министерството на здравеопазването за приоритетно осигуряване на 1 000 флакона ваксина /10 000 дози/ на област Кюстендил.
Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков представи актуална информация относно епидемиологичната обстановка в областта. Броят на диагностицираните болни с коронавирус в областта от началото на пандемията е 6 527 лица, на домашно лечение са 650, карантинираните – 682, излекуваните са 5 176, а 286 – починалите. От 28.12.2020 г. до 5.03.2021 г. ваксинирани са 4 268 лица, от които на 617 е поставена и втора доза. Относно ангажираните с изборния процес лица 480 са вече ваксинирани, остават още 108. По подадена информация в област Кюстендил 96% от заболелите са с т.нар. „английски щам“ на болестта, което е и най-висок процент от цялата страна. От подадена информация от общопрактикуващите лекари стана ясно, че близо 5 000 човека имат желание да се ваксинират.
По време на онлайн заседанието данни относно нивото на заболеваемост в образователната система представи Мая Стойчев - началник на РУО - Кюстендил. Тя обясни, че има общо 9 болни ученици и 181 карантинирани контактни; 16 болни от педагогическия персонал и 4 контактни; 4 болни от непедагогическия персонал и 6 контактни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)