Избрани Новини

Спряха имунизацията с AstraZeneca

57-годишна жена е починала след имунизация с тази ваксина

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca - това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов със своя днешна заповед.

Заповедта е във връзка с получена информация в периода 8-12 март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март. Поводът:

57-годишна жена е починала след имунизация с „АстраЗенека“. Въпреки че не е доказана връзка между ваксинирането и смъртта ѝ, е било взето решение като временна мярка ваксинацията да бъде спряна.

„Искам да стане ясно: това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни. След 7 дни ще излезе и заключението на съдебните медици“, обяви пред журналисти в Пловдив здравният министър проф.Ангелов.

Жената е имала доста придружаващи заболявания, както и сърдечна операция. Ваксинирана е с нова партида на британската ваксина и няма образуване на тромби.

„Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност. Вчера в 20.00 часа е извършена имунизацията. Жената се прибрала без оплаквания, но в 03.00 часа получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват фаталния изход“, разказа какво се е случило министърът.  

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Днес в Благоевград личните лекари, обадили се на пациенти за ваксинране по график, преустановиха ваксинирането с AstraZeneca.

Междувременно се оказа, че хора, прекарали Ковид19, повторно боледуват с още по-ясно изразени симптоми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов