Избрани Новини

Банско e с най-висока оценка от Световната федерация по ски

"Заслужавате пълна десетка за всичко което направихте“, коментира Жорди Пуйол

Банско и БФСки получиха максималната оценка 10 от FIS(Световната федерация по ски) за организацията на Младежкото световно първенство по ски, което се проведе от 2 до 10 март. Това показва, че страната ни е готова да приеме финали на световната купа или световно първенство за мъже и жени в алпийските ски.

Юбилейното Световно младежко първенство по алпийски ски „Банско’2021“ вече е в историята. То ще бъде запомнено като едно от най-успешните, въпреки многобройните трудности по провеждането му, съобщиха от пресцентъра на Община Банско.

Световната федерация по ски (FIS) повери на най-добрия български зимен курорт организирането и провеждането на 40-тото поред младежко първенство и не сгреши.

Състезатели, специалисти и наблюдатели дават възможно най-висока оценка на Банско за перфектната организация, безупречното осигуряване и спазване на техническите и спортни параметри, но и за гарантираната безопасност за здравето на всички.

„Заслужавате пълна десетка за всичко което направихте“, коментира след края на последната дисциплина Жорди Пуйол, шеф на стартовете от Европейската купа по ски и отговорник от FIS за Световното младежко в Банско.

„Всичко за участниците и техните екипи в Банско през тези 10 дни беше фантастично. Писта, хотел, храна, логистика. Момчетата и момичетата са във възторг от условията, които имахме“, коментира Пуйол.

Ограниченията за публика, с цел превенция срещу коронавируса, не дадоха възможност зрителите да наблюдават състезанията по трасето „Марк Жирардели”, но директните излъчвания показаха на милиони зрители по света бъдещите звезди в алпийските дисциплини. В първенството взеха участие 179 алпийци от 44 нации - 103 мъже и 76 жени. Сред тях бяха нашите състезатели Константин Стоилов, Никола Семерджиев, Калин Златков, Ева Вукадинова и Юлия Златкова, които се представиха достойно в съревнованията на световния младежки елит.

Организаторите на първенството заслужено получават адмирации и затова, че успяха да осигурят трасетата за състезанията и тренировките в отлично състояние в продължение на 10 дни.

Банско утвърди авторитета си на гостоприемен домакин и показа за пореден път, че умее да се справи успешно и на световно ниво с организиране на най-авторитетни спортни прояви.

Световната купа и младежкото световно по ски алпийски дисциплини в Банско в цифри

Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (27-28 февруари) е най-голямото спортно събитие в България за 2021 година. След това продължи младежкото световно от 2 до 10 март в Банско, на което страната ни е домакин за първи път. За провеждането на тези две големи събития бяха нужни много неща. Ето и най-интересните цифри около организацията и на двете събития:

- 60 състезатели от 20 нации участваха на Световната купа      

- 150 треньори и технически лица за Световната купа                 

- 180 състезатели от 44 нации дойдоха в Банско за младежкото световно

- 300 треньори и технически лица за Младежкото световно

- 11 дни, състезателни и тренировъчни за двете прояви

- 1500 акредитирани лица за двете събития

- 60 доброволци за двете събития

- 300 души технически екип на пистите

- 1000 души екип за цялостната организация на двете събития

- 20 000 м обезопасителни съоръжения за двете прояви

- 7 снегоутъпкващи машини

- 450 000 кубика произведен технологичен сняг

- 100 души ТВ продукция с изцяло международен екип от Франция и Италия с 30-камерен ПТС

- Един спасителен хеликоптер                                              

- 50 души медицински и спасителни екипи

- 60 дни инженерни дейности за изграждане и разглобяване на всички съоръжения

- 3000 теста за Covid-19, направени за двете прояви

- 5,5 милиона лева общ бюджет за двете прояви



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)