Избрани Новини

Кои са най-глупавите грешки на туристите в Гърция

Не показвайте твърде много кожа в църква

Има различни начини да се подготвите за пътуване в Гърция. Освен очевидните съвети – не вземайте твърде много багаж и не изглеждайте твърде много като турист, за да не ви оберат, има още няколко важни правила, които не бива да нарушавате в Гърция.

Да показвате твърде много кожа в църква
С огромния брой църкви и манастири в Гърция, туристите са почти задължени да посетят някое от тези места. Запознайте се с правилата за обличане – дълги панталони за мъжете, дълги поли за жените, без бански костюми. В някои случаи на жените им дават шал да се увият. Независимо дали сте религиозни или не, опитвайте се да се придържате максимално към тези правила, съобщава The Culture Trip, цитирана от в."Български новини".

Да разчитате само на кредитни карти

Банковите карти със сигурност са удобни, но Гърция обича кеша. Вероятно няма да имате проблеми да заплатите с карта в хотелите и големите ресторанти, но това може да не е така в по-отдалечените райони или по-малко туристическите острови. Също и в традиционните таверни.

Затова винаги гледайте да имате достатъчно пари в брой под ръка. Ако нямате, отидете до най-близкия банкомат.

Да имате агресивно отношение към пушачите

В страна, в която почти половината население пуши, не е изненадващо, че забраната за пушене на закрито не работи. За щастие, с благоприятния климат на Гърция почти няма да ви се налага да стоите в затворени помещения.

Но ако все пак това ви се случи, избягвайте да кашляте или да поглеждате лошо пушачите, за да спрат. Ако наистина не можете да го търпите по някаква причина, вежливо помолете пушача дали може да се премести.

Да правите снимки на военни обекти

В Гърция, особено на егейските острови близо до турската граница, правенето на снимки на военни съоръжения е забранено. Спестете си неприятностите с властите, като спазвате това правило.

Да хвърляте хартия в тоалетната

Четете внимателно. Всяка една тоалетна в Гърция има кошче за боклук, така че предотвратете запушването на остарелите тръби с хартия, като просто я хвърлите в кошчето до тоалетната.

Да ядете и пиете в атинското метро
Атиняните са много горди с метрото си. Това сравнително ново съоръжение определено е много по-добро от подобните в много други държави и причината е, че атиняните са се научили да го уважават.

Ако има едно място в Гърция, където се спазват правилата, това е метрото. Затова те никога не ядат и не пият в него (макар че водата е разрешена, разбира се) и очакват туристите да правят същото.

Да направите „муца“

„Муца“ е обиден жест с ръка, при който всички пръсти са разперени нагоре и тикате дланта си в лицето на този, който искате да обидите.

Да пипате артефакти в музеи и археологически обекти

Освен ако не е посочено друго, не се опитвайте да докосвате който и да е експонат в музей или археологически обект. Повечето от тях са защитени със стъкло или имат специални правила. Когато се съмнявайте, попитайте някого от персонала.

Да искате масло

Преди хранене на гостите се сервира хляб. Не искайте масло, тъй хлябът е предвиден да се потапя в купата със салата. Гърците избягват повторното топене, като късат парчета хлеб всеки път, преди да топят. Опитайте – със сигурност повече няма да питате за масло.
Да ядете във вериги за бързо хранене

Дори и да ви удари носталгията по някое време, не яжте във верига за бързо хранене, която имате и вкъщи. Гърция е известна със своята вкусна и здравословна кухня и би било тъжно да пропуснете да се запознаете с нея.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)