Избрани Новини

Пламъци за конкурса "Нащо гаро най-големо" лумнаха в Белица

Четири клади горяха по хълмовете на града на Сирни Заговезни

Придружени със заря и възторжени викове "Нащо гаро най-големо", лумнаха кладите,  построени с много труд и мерак от младите мъже на Белица, разположени на най-високите хълмове на града.
С песни, танци и наздравици събралите се беличани около "гаротата" се поздравявиха с "Прости", "Простено да ти е".
Запалването на огъня в Белица е вековен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят и колкото е по-светло озаряването му, толкова годината ще е здрава и защитена от градушки. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат "гарото", за да са силни и здрави.
И тази година община Белица осигури парични награди за най-голямо еко "гаро". И четирите клади бяха наградени с по 100 лв., тъй като беше спазен регламентът за големина, височина и за клади от природата (хвойна).
Кметът на Община Белица Радослав Ревански поздрави всички християни и младите мъже на Белица за празника "Сирни Заговезни", за масовото им включване в построяването на
"гаротата" и спазване на регламента за "еко гаро".
"И тъй като на този свят няма безгрешни хора, затова ако волно или неволно съм съгрешил , моля да ми бъде простено", сподели Радослав Ревански.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов