Избрани Новини

Фелдшер е предаден на съд за немарлива професионална работа

Това довело до смъртта на пациент от Петрич

Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу С.Д. (на 68 години) за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

На 24.12.2017 г. 50-годишният С.С. бил в заведение в близост до дома му в Петрич, където употребил алкохол. Заедно със съседа му останали там до късно през нощта.

Около 02,30 ч. С.С. бил открит от случаен минувач да лежи в безсъзнание пред входа на жилищна кооперация. След сигнал на тел.112 на място пристигнала линейка с фелдшер - обвиняемият С.Д. След поставена инжекция за понижаване на кръвното налягане и носна тампонада поради кървене на носа пациентът бил транспортиран до Спешния център в Петрич.

Докато дежурният лекар бил зает с преглеждане на друг пациент, фелдшерът оставил С.С. на пейка в съседния коридор без визуално наблюдение. Поставил му диагноза „пиян – алкохолно опиянение“, без да извърши преглед, да планира диагностични процедури и да информира дежурния лекар за наличието на пациент. Болният не бил записан в амбулаторния дневник и в рапортната тетрадка на лекарите от нощното дежурство.

Сестрата на пациента била уведомена за случая от органите на МВР и към 8 ч., след няколкочасов престой на С.С. на пейка в Спешния център, го откарала вкъщи. У дома мъжът паднал от леглото. Поради силно кръвотечение жената се обадила на тел.112. Пациентът бил хоспитализиран в болнично заведение в Петрич, а впоследствие приет на оперативно лечение в УМСБАМП „Н.И.Пирогов“ в столицата. По спешност му били извършени две последователни неврохирургични операции. Следоперативният период продължил 33 дни. Въпреки положените комплексни терапевтични грижи на 27.01.2018 г. С.С. починал.

Според експертите, изготвили тройната съдебномедицинска експертиза, смъртта на пациента се дължи на многоорганна недостатъчност, с изява на ДИК-синдром, водещ до повсеместно кървене и спиране на сърдечната дейност. Началната причина за леталния изход е получена тежка черепно-мозъчна травма, вследствие на която С.С. изпаднал в кома, установена едва след повторното му постъпване в болница.

Това довело до несвоевременна диагностика, хоспитализация и стартиране на лечение. Състоянието му категорично било недооценено от медицинския фелдшер – обвиняемият С.Д. Немарливото изпълнение на професията му довело до смъртта на пациента.

Предстои делото да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)