Избрани Новини

Община Петрич заяви 1 700 фиданки в инициативата на ГОРАТА.БГ

Общинското ръководство ще обяви точната дата за раздаване на фиданките

За втора поредна година Община Петрич се включва в инициативата ГОРАТА.БГ на фондацията на Никола Рахнев. Кампанията „Засаждаме Бъдеще“ има за цел да засажда нови дървета и гори в България. Поради големия брой заявители от цялата страна, от инициативния комитет е поискано съдействие от общинските администрации, така че дърветата да достигнат до повече хора. Общо 14 вида дървета са осигурили инициаторите. Предвидени за раздаване са Липа дребнолистна (3 и 5-годишна), Червен дъб (3 и 5-годишен), Явор обикновен (2 и 3-годишен), Черен бор (3-годишен), Бял бор (2 и 3-годишен), Бяла акация (1-годишна), Зимен дъб (2-годишен), Конски кестен (2-годишен), Ясен планински (3-годишен), Бук обикновн (2-годишен), Смърч обикновен (3-годишен), Бяла бреза (3 и 4-годишна), Махлебка/дива череша (1-годишна) и Слива подложка/джанка (1-годишна).

По информация на организацията ГОРАТА.БГ, отбелязваме, че това предложение се отнася за фиданки, оптимални за лесопарково и горско залесяване, повечето са с вид, размер и сертификация съгласно действащото законодателство, приложимо и за общини.

От община Петрич са заявени 1 700 бр. фиданки, които ще бъдат раздадени на желаещите жители на общината. След като бъдат получени в Петрич - до 7.04.2021 г. (по информация от организаторите), от общинското ръководство ще обявят точната дата за раздаване на фиданки. Вероятното място ще бъде новият градски парк, като датата и часа ще бъдат съобразени така, че да са максимално удобни за населението и да се включат всички желаещи. В случай, че останат нераздадени фиданки, те ще бъдат предоставени на училищата и детските градини в цялата община.

Припомняме, че в началото на 2020 г. на децата в община Петрич бяха раздадени близо 2 000 комплекта с разсад за засаждане на млади фиданки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)