Избрани Новини

Усетете магията на пролетното равноденствие!

Да почерпим сили и енергия от природата

И през 2021 година вярата в магическите сили на природата ни кара да чакаме с нетърпение деня на Пролетното равноденствие, отбелязвайки един от ключовите моменти в годината - когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало се изравняват.

От този момент нататък силата на светлината взима превес над силата на тъмнината, осигурявайки както плодородие на земята и животните, така и началото на обновлението и растежа. Оттук насетне до лятното слънцестоене дните ще нарастват успоредно със силата и топлината, а нощите ще намаляват. В личен духовен план това е символът на прехода от вглъбеността на ИН-енергиите към външната изява и светлина на ЯН-енергиите. Така започва пролетта.

Ритуали и суеверия

В първия пролетен ден, водени от суеверието, мнозина прибягват до различни заклинания и ритуали, за да призоват на своя страна силата на равноденствието. Викаме в дома си по-високи финансови постъпления, здраве, повече енергия и т.н. Безспорно обаче един от най-популярните обреди е "пречистващия ритуал на пролетното равноденствие", който може да изпълните по традиционния или по модерен начин.

Традиционно пречистване - напълнете голяма кристална купа с вода до половината и натопете в нея цветя по избор. Могат да са диви растения или пък сега закупени от цветарския магазин, важно е да са свежи. Поставете купата на видно място в къщата си. След това почистете, сменете пердетата, извадете от гардероба разноцветните възглавнички - важното е да внесете пролетно настроение. По принцип цветовете на празника са ярки, изпълващи с енергия - светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.

Модерно пречистване - почистете предварително къщата си. След това налейте в кофа гореща вода и добавете в нея чай от мента (или няколко капки от чаено дърво, лимон или бор). След като изстине, започнете да миете пода от входната врата по периметъра на жилището, водейки се по часовниковата стрелка, като същевременно повтаряте "Едно-за щастие, две-за радост, три и четири прогонват тъгата, пет и шест отмиват гнева, седем, осем и девет - малко вече им остава, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две едно - мрачните дни сега си отидоха".

Приключите ли с миенето, излейте водата в тоалетната и си представете как с нея си отиват всичките ви тревоги, притеснения, болки, обиди и разочарования. Щом се влеят в недрата на Майката Земя, която ще ги преработи и преобразува в добро. С остатъка от ментовия чай можете да напръскате жилището, за да внесете в него пролетната свежест.

Вълшебната кукувица - по стар български обичай, хората чакат първото кукане на кукувица, като по броя на кукането се гадае продължителността на живота. По-старите дори носят в себе си пари и хляб, за да бъдат сити и имотни, когато ги хване гласът на птицата.

Майчин ден - друга родна традиция е извършването на личния обред на Майчин ден - денят, в който майката предава на своята рожба тайнството на Хляба на зачатието. На Благовец в къщата от сутринта се канят гости от рода, които поднасят дарове на майката-жена в детеродна възраст. Когато слънцето застане най-горе и пече най-силно, майка и дъщеря влизат сами в дома. Пред вратата застава най-старата баба, която бди никой да не прекъсва ритуала на тайнството.

Вътре майката и щерката започват да месят заедно, без да издават и дума, преплели ръцете си. Когато хлябът е готов, го слагат в пещта и сядат да го изчакат. След като е готов, майката го повива като бебе и още докато е горещ го полага върху корема на дъщеря си, за да поеме тя Силата на зачатието. После чукат по вратата, бабата я отваря и детето разповива хляба долу на земята. Взема шепа пръст, целува я и го поръсва с нея. Изправя се и започва да раздава по късче на всеки от родините. В момента, в който той го вземе, целува ръка на новата Жена в къщата - тази, която ще ражда и продължи рода. Накрая детето целува ръка първо на бабата, а после и на майка си.

Други ритуали - в първите часове на празника се правят заклинание за финансово благополучие, като се поставя семе в саксия и се чете специален текст. За здраве пък се използват три запалени свещи - бяла, черна и с човешка форма, след това се започва ритуал за изчистване аурата на болния по негова снимка. /likealady.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов