Избрани Новини

В Бачево ще празнуват Тодоровден, но без конски кушии

Празничният ден ще започне с литургия в храм “Св.Димитър”

Без традиционните конски кушии и без вечерния концерт в разложкото село Бачево ще отбележат Тодоровден, който е и празник на селото, информира в."Струма". Светлият християнски празник е най-таченият от местните през годината и се отбелязва особено тържествено, а празненствата традиционно са през целия ден. Тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в съкратен вариант и с възможно най-малко участници, но традицията ще бъде спазена въпреки пандемията от Ковид-19 и растящия брой болни.

Кметът на Бачево Росица Чатлабашева сподели, че решението дали да има празник е било много трудно и е взето със страх за здравето на хората, но програмата е максимално съкратена.

„Лично за себе си не съм сигурна, че това е най-правилното решение, и се надявам да няма последици. Надявам се, че всички ще проявим разум и разбиране, осъзнавайки, че здравето на жителите и гостите на Бачево е над всичко. Да бъдем единни и търпеливи, и да вярваме, че много скоро ще се върнем към нормалното ежедневие и ще честваме празниците така, както всички искаме и очакваме. Бачево е пазило и ще пази традициите!”, каза Росица Чатлабашева и изрази надежда, че ситуацията в страната няма да се промени драстично през оставащата седмица и половина до празника, което да наложи отлагането му.

Традиционно празничният ден ще започне с литургия в храм “Св. Димитър” и ще продължи в центъра на селото с официално откриване и водосвет за здраве и берекет. Ще бъде извършен и ритуалът по захранване на конете, като в него ще се включат възможно най-малък брой участници. Предвиден е и кратък празничен концерт с участието само на самодейците от местното НЧ “Самообразование – 1928 г.”. Отпадат традиционните конски кушии и вечерният концерт. Празникът ще мине без официални гости и гост-изпълнител.

С решението за честването на Тодоровден Бачево става първото селище в община Разлог, което ще организира официално своя празник въпреки пандемията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов