Избрани Новини

Престижно отличие! Хераклея Синтика - Античен град на десетилетието

Хераклея Синтика влезе в Топ 10 на Чудесата на десетилетието

Античен град Хераклея Синтика влезе в Топ 10 на Чудесата на десетилетието в най-мащабната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас - „Чудесата на България“, организирана от “Стандарт“. Наградата Античен град на десетилетието за Хераклея Синтика получи инж.Катя Стоянова, ръководител на проекта за реставрация, консервация и социализация на античния град.

Това стана на тържествено събитие в столицата за юбилейната година на кампанията. Българският еврокомисар Мария Габриел връчи наградите в Топ 10 на Чудесата на България. Античният полис Хераклея Синтика е един от най-древните градове в света. Проучванията на терен в обекта започнаха през 2007 година. Откритите ценни артефакти, особено през последните години, засилиха туристическия интерес към античното селище. Над 70 000 туристи вече го посещават годишно, запленени от статуята на император Август, огромната канализационна система, която е без аналог, и уникалните „лъвски глави“. Сред невероятните находки са още красива и изключително добре запазена мраморна глава на женска статуя, както и голяма мраморна статуя, вероятно на благодетеля на града - Тиберий Клавдий Бакхий.

В юбилейната 10-та година кампанията "Чудесата на България" се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра", на която "Стандарт" е член. Неин президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго. Кампанията "Чудесата на България" е носител на голямата награда на "Европа Ностра" за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов