Избрани Новини

Днес е Международен ден на хората със Синдром на Даун

За първи път този ден е отбелязан през 2006 г.

Семейства, приятели, учители, социални работници по целия свят отбелязват 21 март като Международен ден на хората със Синдром на Даун. Намерете възможно най-шарените чорапи, ярко оцветени чорапи, несъответстващи чорапи, дълги чорапи, къси чорапи, един чорап... Може би дори три чорапа, в чест на трите хромозоми.

Синдром на Даун или Тризомия 21 е вид генна мутация при хората, при която деформацията на цялата или части от 21-вата хромозома се изразява в поява на трета хромозома в 21-вата двойка, оттам и термина Тризомия 21. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, което може да доведе до умствена изостаналост.

Утрояването на хромозома 21 се получава при необичайно делене на оплодената яйцеклетка по време на митозата или мейозата, което довежда до появата на допълнителен генетичен материал. Всичко това води до аномалии в развитието на тялото и различия в степента на възприятие.

При 95 процента от случаите причина за Тризомия 21 е необичайното протичане на процеса мейоза, което се изразява в нехомогенно разделяне на хромозомите през първа или втора фаза на деленето.

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общество.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реалните възможности да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност.
Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца.
Достъпът до образование и до обучение, съобразено с техните силни и слаби страни, им дава по-добри възможности за овладяване на полезни за тях самите и за обществото знания и умения. Тяхната наблюдателност, старателност и упоритост са качества, които им дават добър шанс да си намерят подходяща работа. Любовта им към музиката, танците, изобразителното изкуство би могла да бъде креативна и да доведе до успехи в тези области.
През последните години с напредъка на медицината, педагогическите науки и образованието са постигнати значителни успехи в преодоляването на ограниченията, които синдромът на Даун налага.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов