Избрани Новини

В Кюстендил представят изложба за празника "Кюстендилска пролет"

Могат да се видят над 120 запазени фотографии от 1966 година до днес

Днес на централната градска алея Община Кюстендил представя изложба, посветена на празника "Кюстендилска пролет".

Изложбата е подготвена от отдел "Култура и духовно развитие" на Община Кюстендил и се реализира със съдействието на Държавен архив - Кюстендил, Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил и Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" - Кюстендил.

Кюстендилци и гостите на града ще могат да видят повече от 120 запазени фотографии от 1966 година до днес, които представят събитията, посветени на празника "Кюстендилска пролет" и избора на "Девойка Кюстендилска пролет" през изминалите години. Част от представените снимки са извадки от кюстендилския печат, благодарение на който информацията е запазена до днес.

Фотографиите представят избраните девойки през всяка една година, събрани и показани за първи път по повод 50-годишнината на конкурса за избор на "Девойка Кюстендилска пролет" през 2016 година. Тазгодишната изложба, освен че допълва богатата палитра от красиви лица, поставя акцент и върху традицията и формата на събитията, посветени на празника "Кюстендилска пролет" през последния половин век.

Освен за съдействието на културните институти, организаторите благодарят на Кирил Поромански - инициатор и създател на конкурса за избор на девойка "Кюстендилска пролет". Както и на Виолета Атанасова - за дългогодишния й труд, свързан с публицистичното отразяване на празника, благодарение на който днес Кюстендил черпи информация за миналото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов