Избрани Новини

Внимание: сериозна лавинна опасност над Банско

Новият сняг на 2200 метра е 14 см за последните 24 часа

Значителна лавинна опасност се наблюдава тази сутрин в района над Банско – в алпийкия и преходен пояс е от 3-та степен, а в горския пояс от 2-ра степен, съобщиха тази сутрин от Avalanche Bulgaria, които следят ситуацията в планината.

Малко по-рано от прогнозираното през нощта е влязъл северният фронт с ниско налягане, придружен от бурен вятър. Този вятър се очаква да продължи през целия ден и дори да засили с до ураганни пориви.

Новият сняг на 2200 метра е 14 см за последните 24 часа. Времето е студено, облачно с ниска видимост, със снеговалеж и силен до бурен вятър вятър от север-северозапад.

От Avalanche Bulgaria предупреждаваят за снежна дъска от навят сняг днес. Препоръката е да се избягват терени със сериозни последствия под нас, както и такива с надвиснала опасност над нас.

Като лавинен проблем експертите очертават упорития слаб слой. Слоят едра суграшица с пясък на 20 см под повърхността, образувал се преди 48-60 часа по време на предходната буря, си стои и макар и нереагиращ през вчерашния ден, има вероятност да бъде задействан от човешко натоварване при определени условия. Това важи особено за подветрените склонове, които ще добавят значително натоварване върху този слой, както и за стръмни участъце на границата на горския пояс и места където снежната покривка е по-плитка – около скали и клек.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов