Избрани Новини

Осигуряват специализирани системи за ефективно планинско спасяване

Работна среща се състоя по повод трагичния инцидент със сноубордиста в Рила

Във връзка с трагичния планински инцидент със сноубордиста от 21 март 2021 г. в района на ски парк „Картала“ над Благоевград и във връзка с редица въпроси и затруднения, които възникнаха в хода на издирването, днес се състоя работна среща с представители на заинтересованите институции. В нея участваха зам.министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГД ПБЗН-МВР гл.комисар Николай Николов, директорът на НС „112“ инж.Цветомир Цеков, Пламен Василев от Виваком, представител на БЧК в лицето на директора на Планинска спасителна служба Емил Нешев и Красимир Стоянов, председател на сдружение „Пистова спасителна служба“.

Предмет на разговорите и обсъждането бяха актуални проблеми, свързани с локализирането на пострадали в планината чрез използването на съвременни технически средства и методи.

На срещата присъстваха и Димитър Главчев, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и Красимир Ципов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 44 НС.

Участниците се обединиха около мнението, че съществуващата в момента нормативна база дава възможност на мобилните оператори да предоставят незабавно на оперативните служби информация за локализация на пострадали в планините и не само. Практиката показва обаче, че не във всеки случай тази информация е достатъчна за точното локализиране. Цветомир Цеков запозна участниците, че в рамките на няколко месеца се очаква в системата на НС 112 да бъде внедрена нова услуга, която ще показва точното местоположение (координатите) на всеки, потърсил помощ чрез телефон 112, което ще реши проблемът в голяма степен, но не напълно.

Обсъдени бяха различни технически възможности за подпомагане и подобряване работата на оперативните служби на терен, за да могат те да бъдат по-ефективни при спасяване на човешки живот. Участниците в срещата се обединиха около предложението да се потърсят начини за осигуряване на финансиране и да се закупят необходимите съоръжения.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)