Избрани Новини

Започна изборът на членове на Съвета на децата

Изпращайте документите за кандидатстване до 24 май т.г.

Инициативата е на Държавна агенция за закрила на детето (https://sacp.government.bg/) и е във връзка с един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето – правото за изразяване на собствено мнение и включване в процесите по взимане на решения относно техния живот и развитие. Именно чрез участие в обществения живот децата придобиват умения, знания и увереност.
През 2003 година е създаден Съвет на децата към Държавната агенция за закрила на детето, който включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвимите групи. Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разделена на три нива – общинско, регионално и национално. За членове на Съвета могат да бъдат предлагани кандидатури на деца до 18 години в четири направления – членове на училищни форми за самоуправление, представители на детски и младежки инициативи, финансирани от бизнеса, представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и доброволци в социални услуги, индивидуални кандидатури. Кандидатите за членове на Съвета на децата от общината изпращат документите за кандидатстване до 24 май т.г. в деловодството на Община Петрич или на email: oa_petrich@mbox.contact.bg
Комисия, назначена от кмета на община Петрич, ще извърши подбор на постъпилите кандидатури в отделните направления и ще излезе с предложение до Областна администрация, в което са включени три имена за членове на Съвета на децата. Областният управител после започва процедура по избор на членове на Съвета на областно ниво.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов