Избрани Новини

Мисия "Съгради храм” вдъхновява родни села

В Церово, Джигурово, Катунци, Долно Българчево извисяват снаги нови храмове

Какво е село без църква? То е като лято без слънце. Затова в последните години много родни населени места се обединяват и вдъхновяват от идеята да съградят православен храм. Някъде въобще не е имало молитвен дом, другаде пък светите обители са стари, малки и отдалечени от селищата. Вярата е тази, която събира хората, вярата е тази, която дава надежда, твърдят селски управници. На практика църквите в малките села са единственото място, където се съхранява българщината, след като училищата почти навсякъде са закрити. Все повече са тези, които намират смисъл на битието си в градеж на църква.

Това най-добре знаят в благоевградското село Церово, където само преди седмица Неврокопският митрополит Серафим освети църковната камбана – сребърна, прекрасна, с чуден глас, измайсторена чак в руския град Воронеж, информира kmeta.bg.
„Нека звукът на тази първа камбана ни пробужда духовно. Нека ни подсеща да вършим добри дела, нека ни подсказва, че трябва още работа, за да се довърши и изографиса целия храм, за да го осветим и него!”, бяха димути на владиката.

Достолепната църква извисява снага в началото на благоевградското село. Тя вече е изцяло построена. Готови са куполите и покривът, направена е изолацията на фасадата. Хората в Церово успяха след 22 години усилия и борба с различни институции да вдигнат мечтания православен храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. С камбанарията и кръста върху нея църквата е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 165 квадратни метра.
Сега им предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса.

Нова църква построиха и в санданското село Катунци след повече от 10 години упорит труд, воля и вяра на местните хора. Храмът „Свето Успение Богородично” е напълно измазан и грабва погледа отдалече. А работата около постройката не секва. Доброволци от селото лепят плочки край храма, за да бъде облагородено и пространството до църквата.

"С Неврокопския митрополит Серафим сме се разбрали да ни изпрати бригада, която да измаже нашия храм отвътре. След това ще започне и изографисването”, сподели развълнуваният кмет на Катунци - Красимир Кисов. Катунци продължава да разчита на добрата воля на дарители, както и на доброволния труд на местните жители, за да бъде изцяло завършен новият храм и те да могат да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие в него.

Когато правиш нещо с вяра и любов, рано или късно ще успееш. Доказват го хората и в санданското село Джигурово, които години наред градят камък по камък своя мечтан православен храм. Църквата вече е напълно построена и се издига в целия си блясък в центъра на населеното място. Храмът е с уникална архитектура и площ от близо 300 квадратни метра. Новата света обител ще е на два етажа и ще носи името "Свети свети Петър и Павел". Тя е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството.
Църквата е умалено копие на храм-паметника „Александър Невски” и впечатлява всеки, който я види. „Горди сме с нашето дело! Бавно, но сигурно напредваме. Разбира се, че ще ни трябват още доста средства, за да закупим църковна утвар и да я изографисаме. Но връщане назад няма. Вярвам, че ще се справим с помощта на дарители, които вярват в нашата благородна кауза”, коментира кметът на Джигурово Александър Мицев.

С божията помощ и подкрепата на добри хора жителите на благоевградското село Долно Българчево сбъднаха над 90-годишна мечта – да съградят нова църква. Тя обаче също трябва да се изографиса.

Местните хора сега ходят да се молят в църквата "Света Петка", която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол. Всички те вярват, че скоро ще палят свещи в новия си молитвен дом.
Храмът представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Двете основни полуцилиндрични тела се пресичат и образуват централното пространство на храма. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан. Олтарът завършва с по-голяма апсида и е повдигнат с едно стъпало от централното пространство. Една от камбаните за храма пък е дарение от президента Росен Плевнелиев /2012-2017 г./.

„Няма по-богоугодно дело от това да съградиш храм. А това дело увлича хората, прави ги по-добри, по-съпричастни, държи живи селата, защото хората в тях имат мисия”, категорични са свещеници от Пиринския край.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)