Избрани Новини

Лекарите достигнаха колективен имунитет

Защитени срещу вируса са 71% от медиците ни

Лекарите са първите, постигнали жадувания колективен имунитет. Защитени срещу вируса са 71% от медиците ни. С ваксини срещу COVID -19 са 59% от докторите, а други 12 имат антитела след преболедуване.

Допълнително още медици са изразили желание да се имунизират. Очакванията са през май защитените срещу вируса доктори да надхвърлят 80%.

Повод за проверката стана сутрешно изявление на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, че ваксинацията срещу коронавирусна инфекция може да стане изискване за започване на работа в определени сфери. Като такива той посочи социалната и тази на здравеопазването.

Ваксините срещу COVID-19 могат да станат задължителни за работещи в медицински заведения и социални служби и това няма да е незаконно. Но съвсем отделен е въпросът дали могат да бъдат уволнени или наказани по друг начин хора от въпросните групи, ако откажат иглата, обясниха юристи пред “Труд”.

“За работещите в социални домове ваксинацията трябва да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират”, каза доц.Кунчев. По думите му според проучванията последните случаи с COVID-19 в домовете за възрастни хора, са внесени от персонал, който е отказал да бъде имунизиран”, каза доц.Кунчев по Нова телевизия.

“За работещите в домовете за възрастни хора, аз лично съм “за”, аз съм много “за” задължителното ваксиниране. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа, както и в момента е имунизацията срещу Хепатит Б, за да работите в болница”, каза още главният държавен здравен инспектор.

От социалното министерство коментираха, че към момента около 1100 социални работници от домовете за възрастни хора и около 600 извън тези институции са имунизирани. От ведомството заявиха, че ще поискат от здравното министерство ваксини за всички работещи в социалната сфера.

Според юристи е абсурд да се говори за уволнения заради отказ на даден служител да се ваксинира. Ако има такива заповеди за прекратяване на трудово-правни отношения, те веднага ще бъдат атакувани в съда и отменени. По-възможно е да се говори за парична глоба или някакво преназначение на сходна длъжност, при която има по-малък контакт с пациенти, но това също трябва да бъде записано в бъдещи норми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов