Избрани Новини

В храма в ромската махала - молитва, в двора - мотика

Над 3 000 са ромите в духовния район на пастор Асен Христов

В храма - молитва, в двора - мотика. Така накратко би могла да се обобщи разказаната от пастор Асен Христов история за огромната овощна и зеленчукова градина около черквата в ромската махала на Разлог, за пропуснатата възможност държавата да интегрира ромите - като ги оземли, за лидерството, което не е в големите обещания на политиците, а в отношението към малките хора, информира БНР.

Върху земята все още има неразтопен сняг, но в градината на изобилието, изпълнила целия двор на църквата, вече се работи. След сутрешна служба няколко мъже заедно с пастора обличат работните дрехи и започват да копаят земята, да кроят дръвчетата и астмите, да ремонтират поливните системи. И децата помагат, нали сега не са на училище.

Преди години голият баир над ромската махала е бил засаден със стотици овощни дръвчета. Но се появил проблем със собствеността, сподели пастор Асен Христов и разкри, че има нова идея за хълма „Голак“. 

Свързаността със земята винаги е помагала на човек в тежки моменти и е пагубно да се отчуждим от нея, убеден е пасторът. И подсказва една от големите грешки на политиците по отношение на интеграцията на ромите - това, че не са ги оземлили.

Над 3 000 са ромите в духовния район на пастор Асен Христов. И още толкова са в чужбина. Заради пандемията много хора останаха без препитание и продължават да емигрират, сподели с болка духовникът и добави: "Тук последствията от пандемията се измерват с броя непродадени хлябове".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов