Избрани Новини

Ще продължи ли Международният джаз фестивал в Банско?

Работи се в посока организиране на джаз феста тази година

Какво ще се случи с Международния джаз фестивал в Банско след тежката загуба на неговия основател и директор д-р Емил Илиев? Този въпрос все по-настоятелно си задават както любителите на елитарния музикален жанр, така и жителите на планинския ни курорт, информира БНР. Има ли кой да поеме тежката корона в условията на коронавирусната непредсказуемост?

Джаз фестивалът осиротя ненадейно. Отивайки си от този свят, неговият създател д-р Емил Илиев със сигурност ще иска да довършим онова, за което не му достигна време. Миналата година той обяви поредната си идея за създаване на Алея на джаза, която да ни напомня за великите музиканти. Остави ни и мечтата си Банско да стане толкова известно, колкото Монтрьо. 

След изключително тежкия зимен сезон, който приключи без време и със спад от близо 80%, най-известният ни курорт очаква фестивалното лято да върне към нормалността и публиката, и бизнеса, и изкуството. Културният афиш на общината е готов и  единствено епидемичната обстановка може да повлияе на хода на събитията, както и да се отрази върху потребността ни от култура, духовност и почивка. 

Миналата година съживяването на бизнеса започна с лятната културна и спортна програма на Банско, припомня кметът на града Иван Кадев. Тази година се предвиждат всякакви позволени на открито мероприятия.  

Работи се в посока организиране на джаз феста тази година, който ще бъде в памет на д-р Илиев, увери Кадев в интервю за предаването „Преди всички“. Общинската администрация е в контакт с близките създателя на фестивала.

Ще се опитаме да направим периода, в който се провежда джаз фестивалът, по-дълъг – да обхванем двата уикенда, ако това е възможно. След една година очакваме да организираме и юбилей – 25 години.“

„Надявам се в негова чест и джазмените, и неговите приятели от посолствата в страната да подкрепят тази наша инициатива“, подчерта Иван Кадев. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов