Избрани Новини

Благоевград е на трето място по безработица в страната

Благоевградска област остава и с най-ниското работно възнаграждение

Според данни на Агенцията по заетостта Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Освен челното си място по брой безработни, Благоевградска област остава с най-ниското работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и във област Видин.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

“От началото а годината броя на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. а спрямо аналогичния период на миналата година 2020 година имаме едно увеличение от 1,5% или с 2 194 лица. С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда”, каза Станислава Поповска – директор на регионалната служба по заетостта Благоевград пред БНТ.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си, са били заети във сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

“В същото време именно тези работодатели, в зависимост от поръчките и обема на работа, които имат, също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите”, обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

И тази година работодателите могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов